COMPOZITIA in fotografia digitala

Sfatul 1: Inca de la inceput trebuie sa intelegi compozitia, in cazul filmului sau in fotografia digitala. Compozitia este modul in care elementele din fotografie sunt asezate, in asa fel incat sa sublinieze starea de spirit sau mesajul pe care acestea vor sa le transmita.

Intr-un portret doresti sa transmiti singuratate, furie,plictiseala,onestitate sau inteligenta?Pe de alta parte,intr-un peisaj vrei sa evidentiezi liniste,drama sau spatii vaste? Vei reusi sa accentuezi aceste stari cu ajutorul compozitiei. Restul sfaturilor, te vor ajuta sa faci fotografii mai bune.

Kostas - lightsSfatul 2: Ilustrata intr-un alt articol, “Regula Treimilor”, se bazeaza pe introducerea imaginara a unei grile,formata din 2 linii verticale si 2 linii orizontale ce se divizeaza in uniform in¬† 9 dreptunghiuri ale cadrului. Pune cheia in centrul atentiei,aproape de unul dintre punctele de intersectie. Plaseaza cheia pe liniile verticale sau orizontale, impreuna sau aproape de una din liniile divizate. Acest lucru ajuta la “eliminarea” unei compozitii statice, adaugand tensiune, emotie, miscare si actiune imaginilor tale.

portret

portret

Sfatul 3: Cat mai aproape. Majoritatea instantaneelor luate de fotografi neinstruiti, au un subiect mic cu un vast spatiu, ce nu este necesar in jurul lor. Fii cat mai aproape! Fa mare subiectul din cadru, si cand crezi ca este destul de mare iar tu esti suficient de aproape, fa un pas mai aproape inainte de a apasa butonul.

Sfatul 4: Elimina elementele fotografiei ce o incarca si care youtubemp3now.com distrag atentia,sau muta subiectul pentru a le evita.O familie face un picnic,dar acolo este un cos de gunoi ce apare in fotografie. Schimba-ti tu pozitia,iar daca nu se poate,muta subiectul pentru a parasi zona nefavorabila fotografiei.

Sfatul 5 : Evita sa tai capetele si membrele oamenilor,sau o mare parte a subiectului,daca nu este necesar .O jumatate de brat sau cap,va arata destul de ciudat.In alta ordine de idei,acest lucru nu inseamna ca nu poti taia un subiect niciodata,totusi acorda atentie modului in care o faci.

Sfatul 6: De obicei, trebuie sa fii atent la pozitia subiectului uman. Asigura-te ca nu este plasat in fata a ceva care mai apoi poate parea ca mareste capul persoanei respective. Aparent, acest lucru este ciudat, insa, numarul mare al fotografiilor in care apar stalpi de telegraf, copaci sau plante in ghiveci creeaza impresia de maximizare sau abatere.

Sfatul 7: Un mod in care caracterul persoanelor din fotografie poate fi ilustrat,este sa plasezi subiectul in locuri in care ele isi petrec timpul sau in care isi desfasoara anumite activitati. Cea mai teribila munca sau activitate a bunicii, este crosetatul (o idee ar fi sa o luati si sa-i pui intr-una din maini croseta, iar in cealalta mana sa-i pui un model sugestiv), mai poti imortaliza jocul unui copil sau concertul unui muzician. Aceste activitati, transmit un mesaj si dau dinamism fotografiei.

Sfatul 8 : Evita ca atentia privitorului sa se imparta intre 2 sau mai multe centre de atentie. Incearca sa nu ai mai multe subiecte competitive in fotografie pentru ca pot atrage atentia de la lucrul pe care subiectul trebuie sa-l aiba in vizor.

DOF -  profunzime de camp

DOF – profunzime de camp

Sfatul 9: Sunt multe modalitati prin carte poti focusa atentia subiectului asupra a ceea ce vrei tu sa se concentreze/axeze in fotografie.Una dintre acestea este sa utilizezi “profunzimea de camp”. Prin ajustarea diafragmei tale, te poti asigura ca o mare parte din fata si spatele subiectului¬† sunt in afara focalizarii, in timp ce subiectul tau este focalizat . O alta metoda, este sa potrivesti liniile de perspectiva, astfel incat sa vina la un loc sau aproape de “centrul atentiei”.

Sfatul 10: Sfat foarte IMPORTANT! Utilizeaza numai sfaturile 2 si 9 in cazul in care ti-au fost de folos pentru a face o fotografie mai buna. Nu lua aceste sfaturi ca pe niste legi, ci ca pe niste sfaturi pe care le poti folosi in cazul in care doresti ca fotografiile tale sa iasa mai bine