night photography

 

Fotografia la lumina scazuta este ununl dintre cele mai provocatorare si pline de satisfactie tipuri de fotografie pe care-l poti face. Dupa cum sugereaza si numele, fotografiile la lumina scazuta sunt imagini luate de la “amurg” pana in zori.

Unele lucruri comune care pot fi fotografiate “in lumina scazuta”, sunt focurile de artificii, noptile instelate si viata de noapte a oraselor.

Mai presus de toate, un singur lucru iese in evidenta in fotografiile la lumina scazuta, si anume lumina. Daca te uiti la o imagine a orasului noaptea, ochii tai vor gravita spre luminile care ies din cladiri. Pe de alta parte, daca te vei uita la un oras care se “incadreaza” in a doua zi, ochii tai vor gravita mai mult spre cladiri, asa cum sunt ele.

Provocarea fotografiilor la lumina scazuta, este obtinerea destulei lumini pentru a crea o imagine principala. Pentru o mare parte din istoria fotografiei, acest lucru a limitat practicarea fotografiei la lumina scazuta.

Desi au existat fotografii “grave” in lumina scazuta inca din 1932, recent, fotografia la lumina scazuta a devenit comerciala.

Din fericire, traim in zilele bune ale camerelor digitale. Camerele digitale fac accesibila fotografia la lumina scazuta pentru ambele categorii: fotografi profesionisti si amatori. De fapt, multe camere digitale au caracteristici care va ajuta sa faceti acest lucru.

O conceptie gresita este ca, in cazul fotografiei la lumina scazuta, aveti nevoie de blit pentru a face fotografia. Sunt unele cazuri, in care fotografierea cu blit este necesara. De exemplu, daca doresti sa le faci o poza prietenilor tai in timp ce danseaza, folosind blitul camerei foto, vei face ca totul sa capete sens. Acest lucru este singurul mod prin care o sa poti sa-i vezi intr-o imagine clara.

Totusi, daca faci fotografia ca pe o arta, nu este neaparat o idee buna sa folosesti blitul aparatului foto. Cele mai bune imagini iconice cu iluminare redusa, au fost facute de fotografi fara a se utiliza blitul, jucandu-se cu setarile aparatului, spre exemplu cu ISO-ul, timpul de expunerea si lumina alba.

Cand faci fotografii in lumina scazuta, trebuie sa mentii expunerea cat mai mult timp. Evident, acest lucru inseamna ca trebuie sa aiba o viteza de declansare destul de mica. Nu este neobisnuit ca puterea timpilor de expunere de 2-60 secunde sa fie folosite.

Datorita acestui fapt ,ai nevoie de un singur lucru, mai precis un trepied. Fotografiile tale vor fi neclare daca nu ai unul. Este esential ca atunci cand faci fotografiile la lumina scazuta, sa ai un trepied, pentru a mentine camera stabila.

In alta ordine de idei, acest lucru inseamna ca pentru a compensa viteza incetinita a declansatorului, va trebui sa scazi substantial diafragma. Atunci cand diafragma este mica, timpii de expunere si adancimea totala a imaginilor tale vor creste.

Un alt instrument ajutator care mentine camerele pe strada, este declansarea la distanta. Unele camere au un cronometru care indeplineste aceeasi functie. Daca folosesti una dintre ele, camera va fi dreapta inca de la inceput. Subliniez din nou ca este necesar sa pastrezi aparatul de fotografiat cu lumina scazuta, in orice moment in care faci poze.