ce inseamna regula treimilor, explicatia fotografilor profesionisti

Regula treimilor fotografia profesionala

Asa numita “Regula a Treimilor”, este aplicata in fotografia digitala, dar si in industria filmului, la productia videoclipurilor, in cazul picturilor sau design-ului grafic. Spun “asa numita” deoarece aceasta regula a treimilor, nu este o regula universala. Ea este o unealta sau o linie de ghidare care poate fi folosita in anumite circumstante, pentru a creea o compozitie cu un efect mult mai mare in fotografia ta. Cand devine o “regula”, fotografiile tale isi pot pierde prospetimea si spontaneitatea, incepand sa arate ca a tuturor celor care folosesc permanent “Regula Treimilor”.

Principiul de baza al compozitiei, “senioara” tuturor regulilor, reprezinta modul in care vrei sa transmiti un mesaj in fotografia ta. Compozitia este ceea ce faci pentru a transmite mesajul si atmosfera pe care vrei sa le exprimi. Toate regulile sunt subordonate acestui concept de baza. Regula treimilor este de folosit ¬†doar daca te ajuta sa transmiti mesajul sau atmosfera dorita.

De fiecare data cand te uiti peste operele fotografilor profesionisti sau cand vizionezi un film la cinematograf, apreciezi fara sa iti dai seama, toate aceste regului de compozitie, printre care si regula treimilor deoarece respectarea acestor reguli asigura o imagine placuta ochiului uman

Prin aceasta regula, imaginea este impartita in 9 dreptunghiuri imaginare, prin trasarea sau imaginarea a 2 linii verticale echidistante si 2 linii orizontale distantate, ce creeaza o grila simpla.Teoria (poti testa acest lucru pentru a-ti confirma daca functioneaza) se refera ca punctul cheie al subiectului trebuie plasat aproape de unul dintre cele 4 puncte, in care liniile se intersecteaza. De asemenea, cheia liniilor verticale sau orizontale (orizontul este un exemplu evident), poate fi plasata pe parcursul uneia dintre liniile verticale sau orizontale ale grilei construite de casinoscapital.com regula treimilor. Daca subiectul tau se misca, trebuie sa lasi spatiu in fata subiectului. Deci, daca o persoana sau o masina se misca in cadru, trebuie sa le plasezi la intersectia care lasa doua treimi din cadru, in fata lor.

Daca vrei sa faci un portret unei persoane, iar ochii sunt in centrul atentiei, plaseaza-i in partea de sus a celor 2 intersectii ale ramei, sau, daca asta nu merge, plaseaza-i in linia din partea de sus a grilei.

Regula treimilor intr-un peisaj marin, in care orizontul este vizibil si in care exista o barca in fotografie, se refera la incercarea de a nu plasa orizontul in centrul cadrului, ci, plasarea sa pe linia mai mica de sus (o treime din partea de sus sau o treime din partea de jos a cadrului,conform regulei treimilor).

Exista si un “pericol” in urmarirea amanuntita si permanenta a regulei treimilor, in toate circumstantele: toti ceilalti fotografi profesionisti care au citit aceasta “regula” si in mod invariabil au aplicat-o, vor vorbi despre acelasi subiect ce urmeaza aceeasi regula a treimilor, iar fotografiile vor ajunge sa arate la fel. Asadar, daca doresti ca fotografiile tale sa se evidentieze, asigura-te ca urmaresti regula treimilor(si celelalte reguli ale compozitiei) foarte inteligent si adesea incalca-le, in scopul realizarii conceptului principal al compozitiei, de a aranja elementele fotografiei astfel incat sa transmita atmosfera sau mesajul pe care tu doresti sa le evidentiezi.