“Va dura 10 ani ca Fotografia Digitala sa aiba calitatea necesara pentru a inlocui un film”. Serios? Doar dupa cativa ani, dupa ce aceasta predictie a fost facuta, tehnologia fotografiei digitale a ajuns sa fie de calitate, iar rezolutia si accesibilitatea au fost de ajuns pentru a face filmul sa fie “pe cale de disparitie”.

Comoditatea, costul, usurinta utilizarii impreuna cu uriasele progrese tehnice in transformarea fotografiei in pixeli, au contribuit la dezvoltarea fotografiei digitale printre fotografi profesionisti de top, amatori avansati si deopotriva, incepatori. Inca din anul 2006, 82% dintr-un grup de fotografi intervievati, au declarat ca au “apelat” la fotografia digitala.

Echipamentul fotografiei digitale este la fel de sofisticat si scump, cum a fost odata echipamentul filmului. Rezultatele sunt destul de evidente pentru a fi utilizate in orice aplicatie profesionala. In continuare, tehnologia avanseaza cu o viteza mare.

Sunt foarte multe avantaje in cazul fotografiei digitale. Cateva exemple de astfel de avantaje sunt: transferarea cu usurinta a fotografiilor, apoi “post-procesarea” lor in programe precum Photoshop; faptul ca puteti face o imagine si puteti vedea imediat rezultatele pe un ecran LCD; faptul ca poti sa schimbi ISO de la 50 la 3200, de la o poza la alta; faptul ca poti face 1,000 de fotografii digitale pe un card reutilizabil si nu trebuie sa platesti pentru prelucrare; faptul ca puteti face si fotografii si clipuri video cu aceeasi camera fara a avea nevoie de un alt echipament; toate aceste lucruri impreuna cu multe altele, contribuie la dezvoltarea fotografiei digitale si la popularitatea sa.

Intr-o perioada de aproximativ 10 ani, intreaga lume a fotografiei a facut o schimbare majora, de la toate fotografiile de film, cu cele digitale, fiind un lot la speranta indepartata pentru a obtine rezultate, intr-o lume a fotografiei, dominata aproape in intregime de fotografia digitala.

Unele fotografii de film “vopsite in lana”, releva ca exista o diferenta in privinta calitatii, acceptand si favorizand filmul peste fotografia digitala, iar acest lucru poate fi adevarat. Fotografia de film este un proces analog, astfel incat gradatiile in ton vor putea sa fie mai fine decat cele create de procesul fotografiei digitale. Evident, diferentele nu sunt suficiente pentru a compensa multe din avantajele fotografiei digitale in ochii fotografilor din zilele noastre.

Desigur, in cele din urma, este o alegere infividuala si personala daca doresti sa utilizezi filmul, fotografia digitala sau ambele variante. Daca esti pasionat de foarte mult timp de fotografia de film, poti lua in considerare inchirierea sau imprumutarea unui echipament digital bun si sa incerci sa vezi daca acest “mediu” iti este favorabil. De asemenea, daca nu ai inceput cu filmul ci cu un aparat foto digital, ai putea face rost de o camera foto cu film buna si poti de o pereche de role de 35 mm sau un format transparent mediu de film si vei vedea ce vei crede dupa.

S-ar putea ca totul sa se sfarseasca placandu-ti mass-media din diferite motive. Ei produc rezultate diferite si au aplicatiile lor. Dar un lucru e sigur, fotografia digitala va continua sa-si creasca popularitatea si sa avanseze in tehnologie, si cine stie ce limita are.