Spatiul ne-a fascinat inca de la inceputul timpului. Fotografia astronomica, Capturarea stelelor, a lunii, si a posibilitatilor infinite de nestiut, a avansat foarte mult odata cu tehnologia. Acum, noi suntem deschisi la fotografierea craterelor de pe luna, inelelor lui Saturn, si a lunilor lui Jupiter. Oricare ar fi fascinatia ta cu spatiul, aici sunt cateva sfaturi simple pentru a face fotografii astronomice excelente.

www.frasergunn.co.nz

Fotografia astonomica, sau astrofotografia, poate fi o provocare pentru multi oameni. Cu toate acestea, acum este mult mai usor,multumita tenologia camerei digitale de pe piata. Chiar daca unele puncte sau camere foto pot capta noaptea instelata. Multe puncte si camere foto au o carcateristica construita pe timp de noapte, in care declansarea vitezei camerei incetineste. Acest lucru te va ajuta sa pentru obtinerea unei imagini mai clare din aparatul foto. Punctele si camerele video sunt bune doar pentru fotografii de baza ale constelatiilor.

Daca esti un fotograf experimentat, sau ai un aparat foto SLR (obiectiv unic reflex), vei fi cu siguranta capabil sa faci niste poze uimitoare ale spatiului. Primul lucru de care ai nevoie este un trepied, pentru a tine camera fixa si stabila. Incercarea de atine aparatul de fotografiat la viteze mici de declansare va avea ca si consecinta neclaritatea. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci si de care ai nevoie, este sa realizezi declansarea, astfel incat sa nu fie nevoie sa atingi camera cu mana cand esti gata sa faci fotografia. Acest lucru va preveni neclaritatea imaginii, ca un rezultat al atingerii aparatului foto, indiferent de cat de usoara este atingerea.

Urmatorul pas in astrofotografie se realizeaza cunoscand expunerea propriu-zisa si viteza declansarii. Ideal ar fi ca aparatul foto sa fie setat la o diafragma larga,de 2,8, pentru a produce rezultate bune. Apoi, puterea expunerii trebuie setata foarte scazut pentru a permite expunerea maxima a imaginii digitale. Este o idee excelenta sa fixezi cateva fotografii pentru a obtine reultate mai bune. Incepe cu o putere de expunere de 2 secunde( pe camera apare 2″ ) pentru a-ti forma modul de lucru cu expunerea. Pentru intunecarea imaginii pe care o fotografiezi, declansatorul trebuie sa ramana deschis. Vei fi surprins sa vezi ca declansatorul nu o sa ramana deschis cat timp tu te vei gandi cand sa fotografiezi luna. Oamenii nu isi dau seama cat de luminoasa poate fi luna de fapt. Experimenteaza cu un numar diferit de expuneri, pana vei obtine rezultatele dorite.

Un alt mod simplu de a face fotografii astronomice deosebite, este sa ajustezi puterea ISO a camerei la 1600 sau mai mare. Cu cat ISO-ul sau viteza filmului sunt mai mari (inca exista viteze ISO pentru aparate foto digitale), cu atat mai mult, rezultatul iluminarii scazute va fi mai vizibil. Incepand cu 1600, astrofotografia va deveni mai usor de invatat. Dupa ce ai devenit competent, potriveste ISO pana la 400 si vei obtine claritatea imagini de cristal.

EXPERIMENTAREA este cel mai bun mod de a invata astrofotografia. Va rezulta multa distractie si foarte multe efecte interesante cu schimbari diferite ale setarii camerei. Un efect popular este fotografierea traseelor stelelor. Un traseu de stea este rezultatul renuntarii deschiderii declansatorului si urmarirea traseului stelei cand se va muta, in timp ce declansatorul este inca deschis. Acest lucru face ca stelele sa arate ca niste dungi de lumina pe cer. Pentru unele fotografii magnifice ale traseelor stelelor, acceseaza site-ul web National Geogrphic.

Daca doresti sa fotografiezi si altceva in afara de stelele indepartate sau imaginile lunii, ai nevoie de un telescop si un corespondent atasat camerei. Adaptorul va permite aparatului de fotografiat sa se fixeze de telescop, mutiplicand zoom-ul camerei de marirea telescopului. Acest echipament poate fi comandat pe de site-urile online ale camerelor si de obicei variaza, de la 50 la 300 de dolari, in functie de puterea de marire si stilul camerei. Un telescop este la indemana si poate ajunge de la 100 la 10,000 de dolari.

Indiferent de dorintele tale, experimentarea si practica sunt cele mai bune mijloace pentru obtinerea rezultatelor favorabile. In comparatie cu alte stiluri de fotografiere, astrofotografia necesita rabdare si repetitie. Exista multe alte tehnici de fotografiere in univers. Cele enumerate in acest articol sunt o prezentare generala necesara pentru a obtine rezultate.